Sokak szerint a kávézási szokást a Török időkben a Miskolcra érkező emberek honosították meg a városban.

 

Majd nem sokkal azok a családok nyitottak kávézókat, akik ezeknek az embereknek a leszármazottai vagy éppen a rokonai voltak és ismerték a kávé főzésének technikáját.

Az első ilyen kávéház pontosan 1788-ban nyílt meg, amiről feljegyzéseket is találhatunk és pontos helye pedig Miskolc főutcájának végén a mai Széchényi téren volt.

Ezt a kávéházat állapota miatt sajnos 1909-ben lebontották.

Egy másik ilyen híres kávéház a „Miskolczi kávéház”, ami 1805-ben létesült, ám a bevételhiány miatt ez se maradt fent sokáig mivel 1825-re már nem említik, de ilyen néven még létesült később egy kávéház az 1900-as években.

Az 1830-as évek táján már egyre több kávéház nyílt a mai főutca területén, ahol szabályozva volt, hogy csak kávét és sütemény lehet felszolgálni és semmi mást.

Ebben az időben a legjelentősebb kávéház a Roráiusz volt, amit minden akkor polgár és értelmiségi ismert, és egészen 1990-es évekig üzemelt, természetesen elég sok néven.

Ahogy az első világháború bekövetkezett, a kávéházak fejlődése és terjeszkedése is visszaesett, ez így volt Miskolcon is ahol 1920-ra körülbelül a 10-15 kávézóból csak 5 üzemelt.

Két világháború közötti időszakban egy kis fellendülés tapasztalható mivel a főutcán már újra 10 fölé nőtt a kávézók száma. 1950-re is megmaradt ez a szám, mivel Miskolcot nagyban nem érte el a háború pusztítása így a kávékultusz és a kávéházak fejlődő tendenciát tudtak mutatni.

Mára több mint 10 minőségi kávézót találunk Miskolc főutcáján,

ahol a kávékülönlegességek minden típusát megkóstolhatjuk, és élvezhetjük a napfényes teraszokon a kiváló ízvilágát a különböző kávéknak.