Kávé Kávétörténet Kereskedelem Gazdaság Történelem

A kávé történelme először csak a legendákon és mondákon alapult, azonban az 1600-as évektől kezdve már mindenki számára Európában is ismerté vált a kávé, mint ital.

 

Amint Európa első kávéháza megnyílt 1645-ben Velencében, akkor kezdődött a kávézás hagyománya, és kezdett kialakulni a kávékultusz.

Az egyik legenda alapján a jelenleg a világon napjainkban fogyasztott kávé 90 százaléka egy olyan kávécserje palántából származik, amelyet még 1723-ban lopott el egy francia tengerész hollandoktól. Azért a hollandoktól, mert ők már ebben az időben kereskedelmi mennyiségben termelték a kávét Ceylonon és Jáván.

Az Egyesült Államokban a kávézás hagyományát a Bostoni teadélután nevű történelmi eseményhez kötik, amikor is 1773-ban hatalmas tearakományt öntöttek az óceánba azért, mert az angolok nagyon magas adókat vetettek ki az észak-amerikai kolóniára.

A történelmi eseményt követően azonban az Egyesült Államokban nagyon sokan a teázás helyett átszoktak a kávézásra, és azóta is Amerika egy igencsak nagy kávéfogyasztó nemzetté vált.

Európában a kávézás a második világháborút követően terjedt el, amikor nagyon sok kávécsempész kelt át (és halt is meg) a német-belga határnál.

Napjainkban azonban egyáltalán nem szűkölködünk a kávéban, manapság már szinte minden embernek lehetősége van arra, hogy egy jó kávéhoz hozzájusson anélkül, hogy csempészni kellene (lol).

Kávé Kávétörténet Kereskedelem Gazdaság Történelem

Azonban jó tudni még, hogy a kávé igencsak kiveszi a részét a gazdaság működéséből. Na nem azért, mert a kereskedők a reggeli kávé nélkül nem tudnak dolgozni (hm... bár lehet, hogy ezért is? Ennek érdemes lehet utánanéznem, csak előbb megiszom a kávémat.), hanem mert évente 9 milliárd dolláros áruforgalmat generál, így a világkereskedelem kerekét igencsak nagy lendülettel hajtja előre.

Jó kávézást Neked mára is! :)