Mivel mással is kezdhetnénk, mint a kávéval. Úgy általában... :)

 

Azt biztosan mindenki tudja, hogy kávét sok helyen termesztenek, azonban igazán értékes kávébabok csak a világ egyes részein találhatók meg.

Azokat a termőterületeket, ahol a legjobb kávészemek érnek, hívják kávéövnek. Ez földrajzilag meghatározva körülbelül az északi szélesség 25. foka, és az Egyenlítő területénél, valamint attól délebbre helyezkedik el.

A különböző régiók mind-mind más ízű, és karakterű kávét termesztenek, azt is mondhatnánk, hogy egyiknek sem ugyanolyan az íze, mint a másiknak.

A leginkább gyakori területek a világban, ahol kávét termesztenek, Amerika déli részein, Afrikában és Ázsia déli részein vannak. Ezek egytől-egyig olyan kávétermesztési régiók, ahol nagy mennyiségű, és minőségi kávét készítenek.

A kávékészítés folyamata azonban cseppet sem egyszerű, hiszen a kávécserjétől, a leszüretelt kávébabig, és egészen addig, amíg a kávé a mi csészénkbe kerül nagyon sok időnek kell eltelnie, valamint igencsak sok munkafolyamatnak kell ahhoz végigmennie.

Mint tudjuk, a kávék között különféle variánsokat találhatunk. Létezik olyan kávé, mint például az arabica, amely onnan kapta a nevét, ahonnan maga a kávécserje származik, azonban létezik olyan típusú csoportosítás, amely nem az eredete, hanem a kávé terméke alapján különböztethető meg.

Így például beszélhetünk őrölt, pörkölt, vagy instant kávéról is, amelyek egyáltalán nem ugyanolyanok, még akkor sem, ha ugyanazon területről származnak, hiszen eleve más az elkészítésük módja is.

Az instant kávék elkészítése és a főzős kávék elkészítésének folyamatában is találhatunk különbségeket, így ez alapján sem tudjuk őket egy csoportba sorolni.