A világ kávétermő vidékein megtermő kávécserjékből származó két leggyakoribb kávéfajta a robusta és az arabica kávék.

 

Egyben ez a két kávétípus a legismertebb is a világon a kávéfogyasztók körében, és habár a szakértők más típusú, ritkább kávékat is ismernek és szeretnek, mégis a robusta és az arabica a két leggyakoribb.

Amennyiben világviszonylatban vesszük a kávék összességének a termelését, akkor elmondhatjuk, hogy statisztika alapján az összes kávé 98 százalékát eme előbb említett két kávéfajta határozza meg.

A robusta kávétípusnak is a jellemzője, hogy magas földön terem, vagyis jellemzően a tengerszint feletti magasság 300 és 800 mérete között általában, és hasonlóképp az arabicához, amely a nedves, párás környezetet, úgy a robusta is sokkal inkább az erősen csapadékos területeket kedveli.

Amennyiben robusta kávét szeretnénk termeszteni, akkor mindenképp ügyelnünk kell arra, hogy az adott termőterületen az átlagos évi csapadékmennyiség elérje a 2000 milliméter körüli mennyiséget.

Ha világviszonylatban vesszük, akkor a világ összes kávétermesztésének 30 százalékát a robusta kávébabok adják. Ennek megfelelően megállapíthatjuk, hogy a világon körülbelül 68-70 százalékos arányban az arabica kávé, valamint 28-30 százalékban a robusta típusú kávé számít elterjedtnek.

Robusta kávét találhatunk többek között olyan termőterületeken is és olyan országban is, ahol mindkét legelterjedtebb kávétípust termesztik, így például Brazíliában találkozhatunk arabica és robusta kávéval is.