Ahhoz, hogy tökéletes kávét tudjunk otthon főzni, nagyon sok összetevőnek és alapvető feltételnek teljesülnie kell, kezdve a megfelelő kávéfőzőtől (néhány régi típus fentebb a képen) egészen a megfelelő kávé kiválasztásáig.

 

Azonban a lehető legtökéletesebb íz élmény elérése céljából a kávéfőzésnek mint folyamatnak is megfelelőnek kell lennie.

Muszáj hogy a hőmérséklet, a nyomás, és a főzési idő hossza megfelelően párosuljanak a frissen őrölt kávéval. Azonban a kávé aromájának és ízeinek kivonásának a mértéke a maximális íz élmény szempontjából játszik kritikus szerepet, és persze az erősség szempontjából is.

Ha egy kávét túl sokáig, túl hosszú ideig főzünk, akkor az már sajnos keserűvé válik, mert túl sok aroma-, és íz anyag kerül át a forró víz által az italba, szó szerint elég a kávé.

Ez történik gyakran a kotyogós kávéfőzőbe, amikor nem megfelelően van használva a kávéfőző. A kávéfőző gép megvásárlásakor minden szempontból legyünk tekintettel arra, hogy olyan gépet válasszunk, amely biztosítani tudja számunkra a megfelelő főzési feltételeket, kezdve a főzési időtől és hőmérséklettől.

Ha már sikerült lefőzni a megfelelő kávénkat, akkor nem árt, ha tudjuk azt is, hogy a kávé ideális fogyasztási hőmérséklete 60-70 Celsius fok. Ez azért van így, mert nagyon gyakran előfordulhat, hogy még a legjobb minőségű kávé is tönkremegy, ha több mint fél órán át tartják melegen.

Nem is beszélve arról, amikor már elhűlt a kávé, hiszen akkor természetesen eltűnnek azon aromái, amelyek melegen még érezhetők.